IJslandse bondscoaches hopen dat ook Frankrijk aan druk ten onder gaat

IJslandse bondscoaches hopen dat ook Frankrijk aan druk ten onder gaat

De IJslandse bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson kruipen voor de kwartfinale tegen Frankrijk, zondag in het Stade France in Saint-Denis, met heel veel plezier opnieuw in de rol van underdog. “Alle druk ligt bij hen. Zij moeten winnen, voor ons hoeft er niets”, klonk het woensdag op een persconferentie in Annecy. De Zweed Lagerbäck is sinds oktober 2011 bondscoach van IJsland. Hallgrimsson volgt hem na het EK op. Het EK doen ze samen. “Men verwacht heel veel van de Fransen. Niet winnen van IJsland zou een enorme smet op hun blazoen zijn”, stelt Lägerbäck. “Laat het nu precies die druk zijn, waar de Engelsen aan ten onder gegaan zijn.”

Voetbalnatie Engeland werd in de achtste finales met 2-1 uitgeschakeld door IJsland, dat amper 330.000 inwoners en nog geen honderd profvoetballers telt. “Omdat ze de druk niet aankonden”, beaamt Hallgrimsson. “Bij de Fransen, die voor eigen publiek spelen, zal de druk zeker niet minder zijn. Dat we zelf niet verplicht zijn een resultaat neer te zetten, is één van de oorzaken van ons succes. Het merendeel van de Fransen speelt elk jaar Champions League. Mijn spelers hebben daar nog nooit een voet ingezet. Wanneer je een match zo relaxed kunt aanvatten, werkt dat bevrijdend. Je kan met plezier spelen en het beste van jezelf geven. Natuurlijk willen we Frankrijk er zondag uit knikkeren, maar niemand zal er raar van opkijken als we niet winnen. Dat is een enorm voordeel voor ons.”

Hallgrimsson ziet wel een vergelijking tussen IJsland en Leicester, dat als bescheiden club de titel veroverde in de Premier League. “Leicester heeft het ook gedaan met de troeven waarover het beschikte en met heel veel geestdrift. Laat ons hopen dat het voor ons even goed uitdraait.”

bron: Belga