Dit jaar opnieuw 43.000 nieuwe jobs in België

Dit jaar opnieuw 43.000 nieuwe jobs in België

Vorig jaar zijn er in België 41.000 nieuwe jobs bijgekomen, dit jaar zullen dat er opnieuw 43.000 zijn. Daardoor zullen er in 2018 zowat 55.000 werkzoekenden minder zijn dan vandaag en zal de werkloosheidsgraad dalen van 8,6 procent naar 7,8 procent, zo blijkt vandaag uit het nieuwste rapport van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid (HRW). De belangrijkste boodschap uit het rapport is volgens vicepremier en minister van Werk Kris Peeters dat de jobs van morgen in de digitale economie te vinden zijn. “De digitale economie is een aanstormende trein die we in geen geval mogen missen, zeker voor de mogelijkheden tot jobcreatie. Dit vraagt heel wat aanpassingen en een mentaliteitswijziging”, aldus Peeters. De minister benadrukt dat er aandacht moet zijn voor digitale vaardigheden in het onderwijs en bij de permanente vorming van werknemers.

Uit het rapport van de HRW blijkt dat de hoogtechnologische werkgelegenheid tussen 2000 en 2011 met 22,3 procent gegroeid is, terwijl de niet-hoogtechnologische met ‘maar’ 8,6 procent is gegroeid. Voorts blijkt dat 13 procent van de 16- tot 74-jarigen in België nog nooit internet gebruikt heeft. “Dat is meer dan 1 op de 8 mensen”, aldus Peeters.

“Aangezien dit vaak gerelateerd is aan een lager inkomen, bieden de almaar goedkoper wordende smartphones en internetabonnementen zeker kansen. Tegelijk moet de overheid investeren in digitale basisvaardigheden. In België heeft maar 60 procent van de mensen zulke vaardigheden, tegenover 72 procent in Nederland en 66 procent in Duitsland”, aldus Peeters.

bron: Belga