Brexit – Verenigd Koninkrijk zal EU mogelijk nooit verlaten

Brexit - Verenigd Koninkrijk zal EU mogelijk nooit verlaten
Brexit - Verenigd Koninkrijk zal EU mogelijk nooit verlaten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft dinsdag gezegd dat de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, waarvoor de Britten vorige week stemden, mogelijk nooit plaatsvindt, en voegde eraan toe dat Londen geen haast heeft om op te stappen.
Kerry had maandag in de Londense Downing Street een onderhoud met de Britse premier David Cameron, die volgens hem aangaf niet te kunnen onderhandelen over een vertrek dat hij zelf niet wil.
“Het is een zeer ingewikkelde scheiding”, zo zei Kerry op het jaarlijkse Aspen Ideas Festival in de staat Colorado, moet seminaries over onder meer wereldpolitiek, economie en het Amerikaanse beleid.
Volgens Kerry wil Cameron artikel 50 van het Lissabonverdrag niet activeren, wat de start zou inluiden van een periode van twee jaar om de Brexit te bewerkstelligen. Londen wil volgens Kerry niet het risico lopen om aan het einde van die periode te eindigen zonder een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie.
Op de vraag of de Britse beslissing om de EU te verlaten op het einde nog ongedaan zal worden gemaakt, antwoordde Kerry: “Ik denk dat er een aantal manieren zijn.”
De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei dinsdag te begrijpen dat de Britse premier tijd nodig heeft om het proces op te starten, maar waarschuwde tegelijk dat “we geen maanden hebben om te mediteren”.

Bron: Belga