Belg veroordeeld tot schadevergoeding van half miljoen euro voor wijnfraude in Frankrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische ondernemer Roger Geens, die in Frankrijk terechtstond voor het commercialiseren van miljoenen liters wijn onder valse appellations van Bordeaux, is woensdag veroordeeld tot schadevergoedingen ten belope van een half miljoen euro. Dat is vernomen bij advocaten. Tegen de zeventiger was eerder voor de correctionele rechtbank van Bordeaux nog een celstraf van twee jaar geëist. Het dossier wordt gezien als de grootste fraudezaak uit de recente geschiedenis van de Bordeaux-wijnen. Geens (78), die in 2006 getroffen werd door een beroerte, stond als enige terecht op het proces. Hij werd niet verdedigd door een advocaat en was ook niet in de mogelijkheid om te verschijnen op het proces.

De Belg, oprichter van een onderneming die zijn naam draagt en op haar hoogtepunt 600 mensen tewerkstelde, werd ervan verdacht in de Benelux en Noord-Europa tienduizenden hectoliters vervalste wijn geproduceerd en gecommercialiseerd te hebben.

Geens is veroordeeld tot schadevergoedingen aan de burgerlijke partijen: 200.000 euro aan de 'Fédération des Grands Vins de Bordeaux', 150.000 euro aan de 'association de défense des consommateurs UFC-Que choisir' en 150.000 euro aan het 'Institut national de l'origine et de la qualité'.

Parallel aan de procedure in Frankrijk is er ook een dossier lopende in België.

Bron: Belga