Aantal dodelijke slachtoffers door CO-intoxicatie afgenomen in 2015

Aantal dodelijke slachtoffers door CO-intoxicatie afgenomen in 2015

Hoewel het aantal ongevallen door CO-intoxicatie vorig jaar met 4 procent toegenomen is tot 402, is het aantal dodelijke slachtoffers in vergelijking met een jaar eerder afgenomen met 23 procent tot 17. Het gaat om een laagterecord van het aantal CO-doden, zo meldt het Antigifcentrum vandaag. Het aantal slachtoffers van CO-intoxicatie steeg dan weer met 19 procent tot 998. De kleine stijging in het aantal ongevallen kan volgens het Antigifcentrum een natuurlijke fluctuatie zijn of het gevolg van enkele vorstdagen meer in 2015 dan in 2014. Als 2016 een kouder jaar wordt, kan dit aantal zelfs verder gaan stijgen, klinkt het. Dat er meer slachtoffers gevallen zijn, heeft vooral te maken met het aantal personen aanwezig op het ogenblik van het ongeval en hoeft niet noodzakelijk te wijzen op een hoger risico.

Hoopgevend is volgens het Antigifcentrum dat het aantal dodelijke slachtoffers blijft dalen, teleurstellend dat de helft van de ongevallen wordt veroorzaakt door onveilige toestellen. “Vijf bejaarde mensen lieten het leven bij drie ongevallen met een kolenkachel. Vier mensen kwamen om in de badkamer. Het vervangen van verouderde of slecht onderhouden kolenkachels en badgeisers kan nog mensenlevens redden.”

Het Antigifcentrum roept ook op tot verhoogde waakzaamheid na de massale instroom van immigranten het voorbije jaar. “Er is een grote nood aan woningen en men moet alert blijven, om te vermijden dat onder grote tijdsdruk woningen ter beschikking gesteld worden die niet veilig zijn, zowel wegens risico op CO-intoxicatie als wegens brandrisico.”

bron: Belga