Minstens 41 doden bij aanslag in Istanboel

EDITORS NOTE: Graphic content / A Turkish anti-riot police officer (L) stands guard as people walk past near the explosion site on June 29, 2016 at Ataturk airport International arrival terminal in Istanbul, a day after a suicide bombing and gun attack targeted Istanbul's airport, killing at least 36 people. A triple suicide bombing and gun attack that occurred on June 28, 2016 at Istanbul's Ataturk airport has killed at least 36 people, including foreigners, with Turkey's prime minister saying early signs pointed to an assault by the Islamic State group. / AFP PHOTO / OZAN KOSE / Turkey OUT

Bij de drievoudige zelfmoordaanslag op de internationale luchthaven Atatürk in Istanboel is het dodentol opgelopen tot 41, 239 mensen raakten gewond. Dat bevestigt de Turkse premier Binali Yildirim. Volgens hem zit terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) achter de aanslagen.

De aanslag vond dinsdag plaats om 22 uur. Drie kamikazes openden het vuur op de menigte in de luchthaven, waarna het tot een vuurgevecht kwam tussen de politie en de daders. Die bliezen zich vervolgens op. Over de identiteit van de daders was bij het ter perse gaan van deze krant nog niets geweten. De Turkse mediagroep Haberturk heeft wel al beelden verspreid van een van de mogelijke kamikazes.

Bij de dodelijke slachtoffers zijn 23 Turken en 13 buitenlanders. De daders zijn niet opgenomen in die balans. Volgens Turkse regeringsbronnen gaat het op vijf Saoedi’s, twee Irakezen, een Tunesiër, een Oezbeek, een Chinees, een Iraniër, een Oekraïner en een Jordaniër. Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgische slachtoffers zijn.

IS

De zelfmoordaanslag is nog altijd niet opgeëist, maar de Turkse regering wijst met de beschuldigende vinger naar IS. De Koerdische afscheidingsbeweging PKK liet weten dat zij er niets mee te maken heeft.

Turks president Tayyip Recep Erdogan veroordeelde de aanslag en riep de rest van de wereld op om doortastend op te treden tegen terreurdreiging. “Iedereen moet weten dat de terroristische organisaties geen onderscheid maken tussen Istanboel en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago, Antalya en Rome”, aldus de Turkse president.

Ook vanuit de rest van de wereld stroomden de steunbetuigingen binnen. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers”, reageerde onze premier Charles Michel. “We veroordelen deze afschuwelijke gewelddaden.”