36 doden na aanslagen op luchthaven van Istanboel, IS waarschijnlijk verantwoordelijk

A Turkish riot police officer patrols Ataturk airport`s main enterance in Istanbul, on June 28, 2016, after two explosions followed by gunfire hit Turkey's largest airport, killing at least 10 people and injuring 20. All flights at Istanbul's Ataturk international airport were suspended on June 28, 2016 after a suicide attack left at least 36 people dead. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Drie zelfmoordterroristen hebben gisterenavond omstreeks 22 uur een aanslag gepleegd op de internationale Atatürk-luchthaven in Istanboel. Volgens de Turkse premier Yildirim vielen er 36 dodelijke slachtoffers, terwijl het aantal gewonden meer dan 140 bedraagt. Yildirim vermoedt dat IS achter deze aanslag zit. 

Omstreeks 22 uur begonnen twee mannen met machinegeweren op de menigte te schieten in de internationale terminal op de Atatürk-luchthaven in Istanboel, een van ’s werelds drukste luchthavens. Een derde persoon zou het vuur geopend hebben op de parking van de luchthaven. Vervolgens kwam het tot een vuurgevecht met de politie, waarna de terroristen zichzelf opbliezen.

Over de daders is voorlopig nog niets geweten. Premier Yildirim beweert dat de terroristen waarschijnlijk deel uitmaken van IS.

Het dodental wordt momenteel geraamd op 36. Eerder communiceerde de Turkse minister van Justitie dat er 147 gewonden zijn, maar premier Yildirim spreekt van ‘veel’ gewonden. Die werden met ziekenwagens en taxi’s naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. De nationaliteiten van de slachtoffers zijn nog niet gekend, maar volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zou er geen enkele aanwijzing zijn dat er Belgen zijn onder de slachtoffers.

Internationale reactie

De international gemeenschap veroordeelt deze vreselijke gewelddaad. “Deze terroristische daden volgen op andere aanslagen, waardoor de situatie in Turkije nog moeilijker wordt”, aldus de Franse president François Hollande. “We moeten actie ondernemen – zoals we dat ook voor Europa en Frankrijk doen – en onze diensten nog beter coördineren, zodat we de nodige stappen kunnen zetten in de strijd tegen het terrorisme.”

De Duitse bondskanselier Merkel zei geschokt te zijn van deze nieuwe laffe daad van terrorisme. “Ik wil aan het hele Turkse volk zeggen dat we ons verenigd hebben in de strijd tegen het terrorisme en we elkaar zullen ondersteunen”, sprak Merkel.

“De EU steunt het Turkse volk. Ons hart is bij alle Turken”, tweette de hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Federica Mogherini na afloop van de Europese top in Brussel.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept op tot een “gezamenlijke internationale strijd” tegen het terrorisme. “Ik hoop echt dat de aanval op de luchthaven Atatürk een keerpunt zal zijn, een keerpunt in de gezamenlijke wereldwijde strijd tegen terroristische organisaties, met de westerse landen in de hoofdrol.”

Luchtverkeer hervat

Alle vluchten naar de internationale Atatürk-luchthaven zijn dinsdagavond geannuleerd. Het luchtverkeer in de luchthaven is sinds 2 uur vannacht hervat.  In de afgelopen nacht kwamen er al vluchten aan, vanmorgen staan er ook weer vertrekkende vluchten geprogrammeerd. Turkish Airlines heeft vandaag wel meer dan 340 vluchten geannuleerd. Vanop Brussels Airport staan er vandaag vijf vluchten naar Istanboel gepland. Drie zijn “voorzien”, één is vertraagd en één is afgelast, zo is te lezen op de website van Brussels Airport. Er zouden ook zes vluchten vanuit de Turkse metropool landen op Zaventem: drie zijn “voorzien”, twee zijn afgelast en één is vertraagd.

Touroperators Thomas Cook en Jetair wachten het reisadvies van Buitenlandse Zaken af alvorens maatregelen te nemen. Thomas Cook, dat in tegenstelling tot Jetair wel vluchten heeft naar Istanboel, weet wel al dat er geen klanten betrokken waren bij de aanslag. “In de zomerperiode vliegen we vooral naar de kust, die bestemmingen zijn tussen de 500 en de 700 kilometer van Istanboel, en daar zijn momenteel geen problemen”, zegt Thomas Cook-woordvoerder Koen van den Bosch.

“De vluchten naar Antalya worden in dit stadium behouden”, aldus Jetair-woordvoerster Florence Bruyère. “We volgen de informatie op, er werd nog geen beslissing genomen over morgen. We gaan dat bekijken met Buitenlandse Zaken, het is nog te vroeg om daarover uitspraken te doen.”

AFP PHOTO / O. Kose