Polen verwijdert monumenten van Rode Leger

Polen gaat meer dan tweehonderd monumenten weghalen die opgericht waren als eerbetoon aan het Rode Leger, het leger van de voormalige Sovjet-Unie. De monumenten zullen naar een apart park worden gebracht. “Er is geen enkele reden om monumenten te verheerlijken ter herdenking van het Rode Leger, dat het land twee keer is binnengevallen (in 1920 en in 1939, nvdr.) en dat verantwoordelijk is voor vele misdaden na de oorlog”, zo verklaarde Pawel Ukielski, vicevoorzitter van het Pools Instituut van Nationale Herdenking (IPN) dinsdag.

De in totaal 229 monumenten zullen daarom worden overgebracht naar Borne Sulinowo. In die stad, in het noordwesten van Polen, lagen tijdens de Koude Oorlog decennialang Sovjet-troepen gelegerd. De historicus benadrukt wel dat de monumenten die op begraafplaatsen werden opgetrokken, niet onder deze beslissing vallen. “De grafstenen van Sovjet-soldaten die tijdens de oorlog gesneuveld waren, zullen nog altijd met het grootst mogelijke respect beschermd worden door de Poolse staat.”

De conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die sinds vorig jaar aan da macht is, heeft zich voorgenomen zo veel mogelijk sporen naar het communistische verleden van Polen te verwijderen. In het kader van dat beleid werd in september al een borstbeeld van Sovjet-generaal Danilovitsj Tsjernjachovski weggehaald uit de Noord-Poolse stad Pieniezno. Met die beslissing haalde Polen zich toen de woede van Moskou op de hals.

“We hopen dat ons project geen negatieve gevolgen zal hebben voor de relaties tussen Polen en Rusland”, deelde Ukielski dinsdag nog mee.

Bron: Belga