Milieuschandaal VW – “Kostenplaatje voor compensaties van Volkswagen loopt op tot 15 miljard dollar”

Milieuschandaal VW - "Kostenplaatje voor compensaties van Volkswagen loopt op tot 15 miljard dollar"

Volkswagen is meer dan 15 miljard dollar kwijt aan de compensatie voor de sjoemelsoftware aan Volkswageneigenaren in de Verenigde Staten. Dat meldt persagentschap Bloomberg. Eerdere berichten spraken nog over een schikking van circa 10 miljard dollar. De Duitse automaker trof een voorlopige schikking met Justitie in Amerika, zo meldden ingewijden eerder. Het grootste gedeelte van de compensatie gaat op aan het tegemoetkomen van de 482.000 eigenaren van auto’s met tweeliterdieselmotoren die de software bevatten waarmee emissietesten konden worden gemanipuleerd.
Volgens bronnen dicht bij het dossier zou het gaan om een schikking van 10,3 miljard, maar Bloomberg meldt maandag dat Volkswagen ook een boete zou moeten betalen van 2,7 miljard dollar aan de Amerikaanse milieu-autoriteiten en 2 miljard dollar moet investeren in technologie rond propere uitstoot. Ook zou het Duitse bedrijf 400.000 miljoen dollar moeten overmaken aan verschillende staten, waaronder New York.
Een woordvoerder van Volkswagen ontkende maandag dat het om een bedrag van meer dan 15 miljard dollar zou gaan. Dinsdag wordt er een officiële verklaring over de compensatie verwacht. De Amerikaanse Justitie wilde in de nacht van maandag op dinsdag geen commentaar geven over de zaak.
Volgens persagentschap dpa zal de deal tussen Volkswagen, Justitie en de milieu-autoriteiten EPA en CARB dinsdag om 12.00 uur (00.00 uur woensdag) worden ingediend bij rechter Charles Breyer van de rechtbank van het Northern District of California.

bron: Belga