“Migratiedossier moet op Europese tafel voor N-VA”

Voor N-VA moet het migratiedossier op de Europese tafel komen. Dat zei staatssecretaris Theo Franken tijdens zijn werkbezoek in Denemarken waar hij ideeën wil opdoen voor zijn asiel- en migratiebeleid. Het dossier moet volgens hem over alle facetten van de migratie gaan: “Niet enkel asiel en migratie van buiten de Europese Unie, maar ook de interne migratie binnen de EU, de detacheringsrichtlijn, Schengen en Frontex”, luidde het. De Unie zou ook readmissie-akkoorden moeten afsluiten. Nu kunnen kleine lidstaten, zoals België, nauwelijks druk uitoefenen op landen om hun uitgeprocedeerde landgenoten terug op te vangen.

Als premier Charles Michel een Europese top wil over hervormingen binnen de Unie, moet het dossier van de migratie voor de N-VA ook op tafel liggen, zei de staatssecretaris. “Nu een lastig lid van de club weg is, kan er geen sprake van zijn om gewoon voort te doen inzake migratie”, vond hij. De eerste minister pleitte in de nasleep van het Brits EU-referendum voor een conclaaf van de Europese staats- en regeringsleiders, die zich op een aantal concrete punten zouden moeten engageren.

Volgens Francken is de asielcrisis één van de redenen waarom het ‘leave’-kamp het heeft gehaald bij het Britse referendum. De staatssecretaris heeft overigens geen signalen opgevangen dat de Poolse werknemers van Groot-Brittannië naar België zullen komen nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt, zoals de bouwsector vreest. Wie in Engeland leeft, zal niet meteen vertrekken, maar wie uit Polen vertrekt, zal niet snel het Kanaal oversteken, wordt vermoed.

bron: Belga