Leuvense professor niet meer welkom in Turkije

Leuvense professor niet meer welkom in Turkije

Marc Waelkens, professor emeritus aan de KU Leuven, is niet meer welkom in Turkije. De gewezen directeur van het archeologisch project Sagalassos op Turkse bodem heeft de jongste tijd in persoonlijke naam fel geprotesteerd tegen het regime van Erdogan. Waelkens (68) wacht op een visum om naar Turkije af te reizen. “Als lid van het team wil ik daar mee het archeologisch onderzoek voortzetten. Vooral om mijn publicatie af te werken.”

Op Facebook uitte de professor op rust veel kritiek op het beleid van Erdogan. “Er is geen ruimte meer voor onderhandelingen. Turkse academici worden als landverraders beschouwd en in de gevangenis gegooid. De toestand in Turkije is erger dan die in Rusland.”

De professor is ervan overtuigd dat zijn conversaties op Facebook gevolgd worden door het regime en dat hij daardoor persona non grata is geworden. “Zelfs onze mails worden gelezen, zeker in Turkije zelf. Normaal vertrek ik over drie weken. Maar ik verwacht niet dat ik nog een visum krijg. Dan hou ik liever de eer aan mezelf en stop ik zelf met mijn levenswerk in Turkije.”

“Als ik toch een visum zou krijgen, verwacht ik niet verder dan Istanboel te geraken. Nog voor mijn vlucht naar Antalya vrees ik te worden opgesloten en na een nacht in de gevangenis te worden teruggestuurd.”

bron: Belga