Israël en Turkije ondertekenen verzoeningsakkoord

Israël en Turkije ondertekenen verzoeningsakkoord

Zowel Israël als Turkije heeft vanmorgen het akkoord ondertekend dat de diplomatische banden tussen de twee landen moet herstellen. Met het akkoord, dat gisteren in Rome werd aangekondigd, komt er een einde aan zes jaar van verkoelde relaties tussen beide landen. Het Turkse parlement moet de overeenkomst wel nog goedkeuren. Het akkoord werd vanmorgen in Jeruzalem ondertekend door de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Dore Gold, terwijl in Ankara de Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioglu hetzelfde deed.

De breuk tussen Israël en Turkije kwam er in 2010, toen een Turks scheepskonvooi dat hulpgoederen wilde brengen naar Gaza, werd onderschept door Israëlische troepen. Bij het enteren van een van de Turkse schepen openden de Israëlische troepen het vuur en kwamen negen Turken om het leven.

In het nieuwe akkoord stemt Israël ermee in om 18 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan de families van de negen gesneuvelde Turken en krijgt Turkije de toestemming om humanitaire hulp te verlenen in de Gazastrook. In ruil daarvoor laat Ankara de rechtszaken tegen de betrokken Israëlische soldaten vallen.

bron: Belga