Burgemeester van Londen wil een plaats aan de onderhandelingstafel

Burgemeester van Londen wil een plaats aan de onderhandelingstafel
Burgemeester van Londen wil een plaats aan de onderhandelingstafel

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, wil dat de Britse hoofdstad “een volwaardige plaats aan de onderhandelingstafel” krijgt wanneer het Verenigd Koninkrijk zijn gesprekken over de uitstap uit de EU voert. Hij vraagt daarnaast ook meer autonomie voor Londen. Bij het Brexit-referendum van afgelopen donderdag heeft 59,9 procent van de Londenaars gestemd voor het behoud in de EU. De Londense burgemeester, die campagne voerde voor het Remain-kamp, is dan ook niet enthousiast over het feit dat een meerderheid in het Verenigd Koninkrijk wél voor het Brexit-scenario koos.

Tijdens een economische conferentie stelde Khan daarom dat Londen vertegenwoordigd moet zijn bij de uittredingsonderhandelingen. Hij maakte meteen ook duidelijk welke standpunten de Britse hoofdstad daar moet verdedigen. “In de eenheidsmarkt blijven, moet de eerste, tweede en derde prioriteit vormen”, zo deelde hij dinsdag mee.

“In naam van de Londenaars, vraag ik ook om vanaf nu meer autonomie toe te kennen aan de hoofdstad”, aldus nog Khan. Dat is volgens hem nodig om de economische belangen van de stad te kunnen verdedigen.

Hij onderstreept wel dat hij daarmee allerminst een Londense onafhankelijkheid beoogt. “Ik ben niet van plan om grensposten te plaatsen op de M25”, de autosnelweg die de ring rond Londen vormt. Na de bekendmaking van de resultaten van het Brexit-referendum werd een onlinepetitie gestart waarin Khan werd opgeroepen om de onafhankelijkheid van Londen uit te roepen. Maar Khan stelt dat hij de petitie, die intussen al 175.000 keer ondertekend werd, “niet ernstig” neemt.

Bron: Belga