Britse minister van Volksgezondheid Hunt roept tot nieuw referendum op

Britse minister van Volksgezondheid Hunt roept tot nieuw referendum op

De Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt heeft vanmorgen in een column in de krant Daily Telegraph voor een tweede referendum of een andere raadpleging van het volk opgeroepen nadat de Britten vorige week hebben beslist uit de Europese Unie te stappen. Maar het gaat daarbij niet over al of niet in de EU blijven. Hunt zegt in de eerste plaats dat de Britse bevolking zich voor een Brexit heeft uitgesproken en dat zijn land dus uit de Europese Unie “moet en zal” treden.

Maar de nieuwe premier moet volgens de Conservatieve voorman de mogelijkheid krijgen om een “deal” met Brussel te onderhandelen, waarbij het de bedoeling is dat Groot-Brittannië volkomen in de eengemaakte markt blijft en dat er wijzigingen komen in verband met het vrij verkeer van personen zodat Londen de migratie onder controle kan houden.

Volgens Hunt moet zijn land dus niet meteen het “uittredingsartikel” 50 van het Verdrag van Lissabon in gang zetten, want onderhandelingen hebben krachtens daarvan een limiet van twee jaar “waarna we eruit kunnen worden gegooid met helemaal geen deal”.

Wanneer er een deal is, moeten de Britten zich erover kunnen uitspreken, ofwel in een nieuw referendum ofwel via parlementsverkiezingen, zegt Hunt.

bron: Belga