Beroemde IJslandse commentator is zijn job kwijt

Gudmundur Benediktsson, de IJslandse commentator die helemaal uit het dak ging toen Traustason in de laatste minuut de winning goal tegen Oostenrijk maakte, is zijn job kwijt. Gelukkig betreft het niet zijn functie als commentator, wel die als assistent-trainer.

Benedikstsson verzorgt niet enkel het commentaar bij de wedstrijden van IJsland, de man zet zich daarnaast ook in bij KR Reykjavik, een ploeg die uitkomt in de Úrvalsdeild, de IJslandse eerste divisie. De resultaten slagen de laatste tijd echter tegen, waardoor KR slechts op de negende plaats staat in een competitie met twaalf ploegen. Van de laatste vijf wedstrijden, heeft het team er vier verloren.

Volgens het bestuur van KR zijn die resultaten onaanvaardbaar. In samenspraak met de trainer heeft de club dan ook besloten om hoofdtrainer Bjarni Gudjonsson (ex-Genk) te ontslaan. Assistent Benediktsson, die nog voor Verbroedering Geel en Germinal Ekeren speelde, wordt ook uit zijn functie gezet.

De ex-voetballer blijft wel commentaar verzorgen, tot grote vreugde van IJslandse voetballiefhebbers. “Hij is een koning, hij is een legende. Ooit was hij een erg goede speler en nu weet hij alles van voetbal”, getuigt fan Anton Thoroddsen bij BBC Newsbeat.

Het emotionele commentaar na de goal van Traustason ging de wereld rond. Enkele grapjassen hebben het fragment zelfs nog wat extra opgeleukt met Nederlandse ondertitels.

Benediktsson was weer van de partij tijdens Engeland – IJsland en heeft het verlies van zijn job als assistent niet aan zijn hart laten komen. Na de historische overwinning van de IJslanders piepte hij er weer geëmotioneerd op los.

Foto AFP / M. Bureau