Turkije en Israël verzoenen zich na zes jaar

Turkije en Israël verzoenen zich na zes jaar
Turkije en Israël verzoenen zich na zes jaar

Israël en Turkije zijn vandaag in Rome tot een akkoord gekomen dat de diplomatische banden tussen de twee landen moet herstellen. Dat melden functionarissen van beide landen. Met het akkoord komt er een einde aan zes jaar ruzie. De relatie tussen Israël en Turkije raakte vertroebeld toen een Turks scheepskonvooi, dat hulpgoederen wilde brengen naar de Gazastrook, onderschept werd door Israëlische troepen. Bij het enteren van een van de Turkse schepen openden de Israëlische troepen het vuur en kwamen negen Turken om het leven. De Turkse regering trok meteen hierna haar ambassadeur terug uit Israël en schroefde de militaire samenwerking met het land terug.

In het nieuwe akkoord stemt Israël er mee in om 18 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan de families van de negen gesneuvelde Turken. In ruil daarvoor laat Ankara de rechtszaken tegen de betrokken Israëlische soldaten vallen. Turkije krijgt ook de toestemming om humanitaire hulp te verlenen aan de Gazastrook. Daarnaast zijn er Turkse plannen om een ziekenhuis en een elektriciteitscentrale te bouwen en ook het watertekort in de Gazastrook aan te pakken.

“Het akkoord is een belangrijke diplomatische overwinning voor Turkije”, zegt een anonieme Turkse functionaris. Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is tevreden met het akkoord. “Het is een belangrijke stap om onze banden te herstellen”, zegt Netanyahu, die onderstreepte dat het akkoord “immense positieve gevolgen” zal hebben voor de Israëlische economie. Toch klinkt er ook kritiek uit eigen land. Zo noemt voormalig minister Gideon Sahar het “een nationale vernedering” dat Israël miljoenen betaalt aan de families van Turkse slachtoffers.

Bron: Belga