Sp.a wil duidelijke regels voor extra kosten hoger onderwijs

Sp.a wil duidelijke regels voor extra kosten hoger onderwijs

Oppositiepartij sp.a wil meer transparantie en duidelijke regels over de extra kosten die universiteiten en hogescholen per studierichting aanrekenen. Op dit moment is het immers willekeur troef, besluit Vlaams parlementslid Tine Soens uit onderzoek door het College van regeringscommissarissen. Sp.a hekelt de willekeur waarmee universiteiten en hogescholen extra facturen naar hun studenten kunnen sturen. “Momenteel doet men maar wat. Sommige onderwijsinstellingen werken met geïndividualiseerde facturen op basis van reële kosten, maar even goed zijn er hogescholen die aan iedere student een vast bedrag aanrekenen, ongeacht of hij die kosten echt gemaakt heeft of niet”, hekelt Soens.
Bovendien communiceren de instellingen niet altijd even helder over de bijkomende kosten van een opleiding. “Dat kan niet langer”, vinden de socialisten. “De Vlaamse regering heeft het inschrijvingsgeld opgetrokken van 620 naar 890 euro, het minste dat je dan als student kan verwachten is duidelijkheid over de bijkomende kosten.”
Soens baseert zich op conclusies van het College van regeringscommissarissen, dat door onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) op de zaak gezet was. Crevits zal de Vlaamse onderwijsraad (VLOR) ook vragen om verdere aanbevelingen te formuleren, zo kreeg de socialiste nog te horen.

bron: Belga