Geldigheid petitie voor tweede Brexit-referendum twijfelachtig

Geldigheid petitie voor tweede Brexit-referendum twijfelachtig

Een onlinepetitie die aanstuurt op een tweede Brexit-referendum heeft al meer dan 3,7 miljoen handtekeningen verzameld. Er is echter twijfel ontstaan of al deze handtekeningen wel geldig zijn. Het Engelse House of Commons waarschuwt voor “verdacht activiteiten”. De petitie, die reeds eind mei werd opgestart, blijft aan handtekeningen winnen. In die petitie wordt gevraagd het referendum over te doen als minder dan 75 procent van de Britten gaat stemmen en het winnende kamp niet meer dan 60 procent van de stemmen haalt. Uiteindelijk nam 72 procent van de Britten deel aan de volksraadpleging en sprak 51,9 procent zich uit voor uittreding uit de EU.

Bij 100.000 handtekeningen moet er op zijn minst over het voorstel gedebatteerd worden in het parlement. De teller van de petitie heeft die kaap intussen ruim overschreden, maar het is nog maar de vraag hoeveel van de handtekeningen echt geldig zijn. Enkel Britse staatsburgers en mensen die in Groot-Brittannië wonen mogen immers officieel een petitie ondertekenen. Bij de petitie in kwestie wordt hier echter niet op gecontroleerd. Daarnaast kunnen mensen ook meermaals stemmen onder verschillende namen. Het verantwoordelijk comité aangesteld door het House of Commons heeft naar eigen zeggen slechts 77.000 verschillende digitale handtekeningen kunnen onderscheiden.

Opvallend: de petitie werd nog voor de uitslag van het eerste referendum gestart door een man uit het ‘leave’-kamp, die een nipte overwinning voor het ‘remain’-kamp vreesde. Na de uitslag is de petitie echter gekaapt door mensen die Groot-Brittannië toch nog in de Europese Unie willen houden.

bron: Belga