Bourgeois: “Britse investeringen aantrekken doe je niet met campagne alleen”

Bourgeois: "Britse investeringen aantrekken doe je niet met campagne alleen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert lauw op het voorstel van premier Charles Michel om via een campagne Britse investeerders naar België te halen nu de Britten voor de Brexit stemden. “Dat kan geen kwaad, maar we moeten verder in de diepte werken”, zegt Bourgeois. “Investeringen aantrekken doe je niet met een campagne alleen”. Bourgeois opende de eerste Exportbeurs van Flanders Investment & Trade, het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen. In de marge van dat bezoek reageerde de minister-president op de verklaringen van premier Michel in Het Laatste Nieuws. De premier denkt eraan om een “Welcome to Belgium”-campagne te starten om Britse bedrijven die schrik hebben hun toegang tot de Europese markt te verliezen te overhalen om zich in België te vestigen.

De Vlaamse minister-president wijst erop dat investeringen aantrekken een bevoegdheid van de deelstaten is. Vlaanderen heeft daarbij al veel aandacht voor Groot-Brittannië. “Het Verenigd Koninkrijk is sinds jaren een focusland, waarbij Britse bedrijven via roadshows, seminaries en vooral individuele gesprekken met ons kantoor in Londen worden overtuigd om te investeren in Vlaanderen”, zegt Bourgeois. “En met succes. Er zijn nu al 270 Britse bedrijven gevestigd in Vlaanderen. Vorig jaar kwamen er 20 nieuwe bedrijven bij, dat zijn er acht meer dan in 2014. Ook het investeringsbedrag was het hoogste van de jongste acht jaar en de toename zette zich begin dit jaar door”, zegt Bourgeois. De export met het Verenigd Koninkrijk is over de laatste jaren blijven toenemen tot 27,4 miljard euro vorig jaar, een stijging met 8 procent tegenover 2014.

Bourgeois pleit voor een “zachte Brexit”, waarbij parallel met de uittredingsonderhandelingen ook overlegd wordt over nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk, zodat er geen handelsbelemmeringen ontstaan. “Mijn boodschap is: geen paniek, laat ons de kalmte bewaren. De procedure voor de Brexit zal lang duren. Er zijn geen tolmuren, geen grenzen”.

bron: Belga