Assisen Brussel – Badr El Moumtaz veroordeeld tot 25 jaar cel voor moord van echtgenote

Assisen Brussel - Badr El Moumtaz veroordeeld tot 25 jaar cel voor moord van echtgenote

Het hof van assisen van Brussel heeft Badr El Moumtaz (37) veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de moord van Hanane Maachou (35), met wie hij in Marokko religieus was getrouwd. De vrouw overleed op 24 november 2013 thuis in Sint-Jans-Molenbeek na zeven messteken. Badr El Moumtaz bekende de vrouw te hebben neergestoken, maar ontkende haar te hebben willen doden en de voorbedachtheid van zijn handelen. Op 24 november 2013 beukte hij de deur van haar appartement in. Er ontstond volgens de beschuldigde een discussie met de vrouw. De man beweerde in een “zwart gat” te zijn geraakt en zich niet te herinneren dat hij met een mes uithaalde. Hij verklaarde dat hij die dag had vernomen dat Hanane Maachou mogelijk een andere man zag en dat hij -gek van jaloezie- de pedalen was kwijt geraakt. Het slachtoffer overleed aan de gevolgen van zeven messteken.

Badr El Moumtaz was in 2006 in België burgerlijk gehuwd met Laïla S., maar sloot in 2011 in Marokko een religieus huwelijk af met het latere slachtoffer Hanane Maachou. In mei 2012 kregen de twee vrouwen, die allebei in Brussel woonden, hoogte van die toestand. Beide dienden ze klacht in tegen Badr El Moumtaz wegens bigamie en vroegen de echtscheiding aan. In de loop van de daaropvolgende maanden volgden nieuwe klachten, van de twee vrouwen, wegens bedreigingen en belaging.

De advocaat-generaal had levenslang gevorderd voor moord. Tijdens het proces had de verdediging de vrijspraak gepleit op basis van artikel 71 (onweerstaanbare dwang).

bron: Belga