Antwerpen noemt pleintje naar overleden architecte van Havenhuis

Antwerpen noemt pleintje naar overleden architecte van Havenhuis

Een ruimte naast het nieuwe Antwerpse Havenhuis, dat op 22 september wordt ingehuldigd, krijgt de naam Zaha Hadidplein. Dat heeft de Antwerpse gemeenteraad goedgekeurd. Zaha Hadid was de gerenommeerde Brits-Irakese architecte van het Havenhuis die eind maart onverwacht op 65-jarige leeftijd overleed. “Haar naam had al internationale bekendheid, maar bezoekers van het Havenbedrijf en inwoners van de stad zullen dankzij het plein nooit meer kunnen vergeten wie het nieuwe Havenhuis ontwierp”, stelt havenschepen Marc Van Peel (CD&V).
Het pleintje in kwestie omvat de ruimte naast het Havenhuis waar ondergronds een parking werd aangelegd. Het terrein wordt momenteel aangelegd om er een nieuwe, volwaardige invulling aan te geven.

Zaha Hadid ontwierp onder meer het Aquatics Centre voor de Olympische Spelen in Londen in 2012 en het Nationale Museum voor Moderne Kunst in Rome (MAXXI). Ze ontving tijdens haar carrière verschillende internationale bekroningen. Het Antwerpse Havenhuis aan het Kattendijkdok is een nieuwe bovenbouw van staal en glas op een bestaand gebouw – een voormalige brandweerkazerne. Het wordt de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf, dat momenteel nog aan de Entrepotkaai gevestigd is. Het eerbetoon aan Hadid wordt nu voorgelegd aan haar familie.

bron: Belga