Amerikaanse wapens voor Syrische rebellen kwamen op zwarte markt terecht

door
Belga
Leestijd 1 min.

Medewerkers van de Jordaanse geheime dienst hebben systematisch wapens ontvreemd die de Amerikaanse geheime dienst CIA en Saoedi-Arabië aan de Syrische rebellen wilden leveren. In de plaats daarvan kwamen ze op de zwarte markt terecht. Het gaat om kalasjnikovs, mortieren en antitankwapens. Dat schrijven de New York Times en al-Jazeera vandaag, op basis van bronnen bij de Amerikaanse en Jordaanse overheden. De Jordaanse geheime dienst was verantwoordelijk voor het wapentransport. De Jordaniërs verkochten ze echter door aan wapenhandelaars, en zo kwamen ze op de zwarte markt terecht. Een deel zou, volgens de FBI, in november 2015 gebruikt zijn bij een aanval op een opleidingscentrum van de politie in de Jordaanse hoofdstad Amman. Daarbij kwamen vijf mensen om, onder wie twee Amerikanen.

Waar de rest van de wapens nu zijn, is onbekend. De waarde van de diefstal wordt op miljoenen euro's geschat. Slechts enkele maanden geleden kwam er een einde aan het ontvreemden van wapens.

De Jordaanse regeringswoordvoerder Mohammed al-Momani zei dat de beschuldigingen tegen de Jordaanse geheime dienst "absoluut incorrect" waren.

Bron: Belga