CIA-wapens voor Syrische rebellen illegaal verkocht

Iraqi government forces monitor a street on May 19, 2016 in the western town of Rutba after they recaptured it from the Islamic State (IS) group. Rutba, located in western Anbar province along the main road to Jordan, had been held by the Islamic State jihadist group since 2014. Special forces, soldiers and police took part in the operation, the statement said. / AFP PHOTO / MOADH AL-DULAIMI

Medewerkers van de Jordaanse geheime dienst hebben systematisch wapens gestolen die de Amerikaanse geheime dienst CIA en Saoedi-Arabië aan de Syrische rebellen wilden leveren. Daarna kwamen de wapens op de zwarte markt terecht.

De Jordaanse geheime dienst was verantwoordelijk voor het transport van kalasjnikovs, mortieren en antitankwapens, maar verkocht ze heimelijk door aan wapenhandelaars. Dat schrijven de New York Times en al-Jazeera op basis van bronnen bij de Amerikaanse en Jordaanse overheden. De systematische diefstal is een paar maanden geleden gestopt na klachten van de Amerikaanse en Saoedische regering, maar werd tot nu toe stilgehouden. Het gaat om miljoenen dollars waarmee de dieven luxegoederen zoals grote auto’s en iPhones zouden gekocht hebben.

Een deel van de ontvreemde wapens zou volgens de FBI gebruikt zijn bij een schietpartij in november 2015 in de Jordaanse hoofdstad Amman, op een plek waar de Jordaanse politie wordt getraind. Daarbij zijn vijf mensen om het leven gekomen, onder wie twee Amerikaanse instructeurs. De FBI onderzoekt die zaak. Volgens anonieme bronnen van de twee media blijkt uit de serienummers van de gebruikte wapens dat die eigenlijk waren bedoeld voor het trainingsprogramma van de rebellen die vechten tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Waar de rest van de wapens zich nu bevindt, is onbekend. De Jordaanse regeringswoordvoerder Mohammed al-Momani zegt dat de beschuldingen tegen de Jordaanse geheime dienst «absoluut incorrect» zijn. De CIA en de FBI weigeren te reageren.