«We kunnen België aan»

Hungary's goalkeeper Gabor Kiraly concedes a goal during the Euro 2016 group F football match between Hungary and Portugal at the Parc Olympique Lyonnais stadium in Decines-Charpieu, near Lyon, on June 22, 2016. / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Met Hongarije treffen de Rode Duivels vanavond in de achtste finales een van de – op papier althans – gemakkelijkere tegenstanders. Al zijn de Hongaren zelf ook niet bepaald onder de indruk. «We kunnen België uitschakelen», klinkt het.

De Rode Duivels lijken wel een snelweg naar de halve finales voor zich te hebben, met Hongarije, Wales en Kroatië als meest waarschijnlijke tegenstanders. Na de moeizame match tegen Zweden is de hoerastemming echter stevig getemperd.

De eerste wegversperring op de tocht naar de finale is Hongarije, vandaag om 21u in Toulouse. De Centraal-Europeanen werden vooraf als een van de lachtertjes van het tornooi beschouwd. Ze eindigden pas derde in hun EK-voorronde, ná Noord-Ierland en Roemenië, en moesten langs het achterpoortje van de barragewedstrijden passeren. Toch verloren ze geen enkele match in Groep F en kroonden ze zich zelfs tot groepswinnaar vóór het even verrassende IJsland en een teleurstellend Portugal.

Joggingbroek

Zeggen dat Hongarije met sensationeel voetbal doorheen het tornooi raast, zou de waarheid veel geweld aandoen. De Magyaren hadden tegen IJsland (1-1) en Portugal (3-3) evengoed kunnen verliezen, en ook tegen tien Oostenrijkers (0-2) wisten ze niet te imponeren. Ze moeten vooral rekenen op hun potige speelstijl, hun enthousiasme en een goede defensieve organisatie, die hen door de Duitse coach Bernd Storck ingeprent is. Centraal in de defensie vinden we trouwens oud-Anderlechtspeler Roland Juhasz terug. In doel staat dan weer een gekke 40-jarige doelman die uit bijgeloof steevast een lelijke grijzen joggingbroek draagt. Keeper Gabor Kiraly (foto) heeft in zijn thuisland zelfs een bizarre hype ontketend. Na de groepswinst gingen heel wat Hongaren in grijze joggingbroek naar hun werk.

Voetbalgrootheid

De Hongaren lijken geen slapeloze nachten door te maken. «Ik ben er niet zeker van dat België meer kansen heeft om door te gaan naar de kwartfinales», stelt middenvelder Adam Pinter. «We kunnen hen zeker in de problemen brengen of zelfs uitschakelen. We hebben al uitstekende resultaten neergezet op dit tornooi.»

De ‘Magische Magyaren’ waren ooit een voetbalgrootheid met helden als Ferenc Puskas, maar voor dit EK was het alweer 44 jaar geleden dat ze er nog eens bij waren. Van de glorie uit de jaren 50 is de laatste decennia nauwelijks nog iets te merken. Laten we hopen dat dit niet het tornooi van de Hongaarse wederopstanding wordt.