Strijd tegen IS – Iraakse premier roept in Fallujah op zege te vieren

Strijd tegen IS - Iraakse premier roept in Fallujah op zege te vieren
Strijd tegen IS - Iraakse premier roept in Fallujah op zege te vieren

De Iraakse premier Haider al-Abadi is zondag naar Fallujah gegaan, dat enkele uren eerder door regeringstroepen bevrijd werd. Hij riep de burgers op “de overwinning te vieren”. “Ik roep de Irakezen, om het even waar, op naar buiten te komen en te vieren”, verklaarde de premier op de openbare televisie. Hij stond voor het ziekenhuis van de stad met een Iraakse vlag om zijn hals.
“Weldra hijsen we de Iraakse vlag in Mosoel”, voegde hij eraan toe in een verwijzing naar de tweede stad van land, het laatste bolwerk van de groep IS (Islamitische Staat) in Irak. Alle blikken zijn voortaan op Mosoel gericht.
Fallujah, op een 50-tal kilometer van Bagdad, was de eerste stad in Irak die in handen van IS viel, in januari 2014. De jihadisten veroverden daarna grote gebieden ten westen en noorden van de hoofdstad.
Bij de herovering van Fallujah is geen zware schade aangericht, meldde de commandant van de Iraakse troepen zondag. “Er is minder dan 10 procent vernield en de vernielingen zijn over alle wijken van de stad verspreid”, zei generaal Abdelwahab al-Saadi.

Bron: Belga