De Wever: “Hooghartige verklaringen van Juncker dragen niets bij”

De Wever: "Hooghartige verklaringen van Juncker dragen niets bij"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de houding van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie ten aanzien van de Britten, nu zij uit de Europese Unie stappen. “De hooghartige verklaringen van Juncker – een ambtenaar uit Luxemburg die komt zeggen dat ze dit niet hadden mogen doen en nu moeten boeten – dragen helemaal niets bij”, klonk het in De Zevende Dag. ‘”Ik denk dat de revanchistische houding die je toch hoort in de ondertoon of zelfs de boventoon van sommigen als Guy Verhofstadt en zelfs Juncker heel erg verkeerd is. ‘Wij zijn wij en zij zijn zij’, dat is een houding die ons niets gaat opbrengen”, oordeelde De Wever. “Engeland ligt naast ons, dat eiland zal niet plots wegdrijven. Het is één van onze belangrijkste exportpartners, zeker voor Vlaanderen. We hebben er dus alle belang bij dat ze in de interne markt blijven.”

De N-VA-voorzitter heeft naar eigen zeggen nooit geloofd dat David Cameron het referendum ooit zou kunnen winnen. De Britse premier – die hij meermaals ontmoet heeft – draagt dus een grote verantwoordelijkheid, vindt De Wever. Willen de Britten bij de interne markt blijven, dan zullen ze voortaan bovendien de Europese regels moeten slikken zonder mee te kunnen beslissen.

Maar ook de Europese leiders moeten zich nederig opstellen. “Europa zou er goed aan doen om eens te kijken waarom mensen zo anti-Europees aan het worden zijn, en niet alleen in Groot-Brittannië”, aldus De Wever. De vluchtelingencrisis is niet onder controle, de buitengrenzen moeten “echt” dicht, de sociale dumping blijft een probleem en op vlak van veiligheid moet hechter samengewerkt, luidt zijn verdict. Van een Europese superstaat kan voor De Wever in elk geval geen sprake zijn. “De kortste weg naar vernietiging”, noemt hij dat.

Een nieuw Schots referendum lijkt de Vlaamsnationalist dan weer wel “een interessant precedent”. “Ik denk dat de Schotten dat zullen doen én zullen winnen, en dat het Verenigd Koninkrijk dus niet alleen de EU maar ook zichzelf ontbonden heeft”, aldus nog De Wever, die zelf allerminst fan is van referenda.

bron: Belga