Brexit – Elsene, gemeente met de meeste Britse inwoners, “zeer gevoelig” voor Britse teleurstelling

Brexit - Elsene

Elsene, de Brusselse gemeente die de meeste Britse inwoners heeft, is zeer gevoelig voor de teleurstelling van de Britten nadat in een referendum werd beslist dat hun land uit de Europese Unie zal stappen. In Elsene wonen 1.535 Britten, zo meldt schepen voor Europese Zaken Delphine Bourgeois (MR) zaterdagavond.
“De Brexit is een spijtige zaak en de gemeente Elsene, in het bijzonder de schepen voor Europa, zijn zeer gevoelig voor de teleurstelling van de Britse inwoners”, aldus Bourgeois in een persbericht. “Voor die Britten, die hier al lang wonen, is dit ondenkbaar. Sommigen van hen hebben het gevoel dat ze een familielid verloren zijn.”
De gemeente heeft al een tiental aanvragen tot naturalisatie van Britten ontvangen, aldus de schepen nog. Ze benadrukt het Europese karakter van de gemeente, die dicht bij het Europees parlement ligt en waar een derde van de inwoners niet-Belgische Europeanen zijn.
De Brexit geeft de gemeente nu de gelegenheid om het Europese project extra in de verf te zetten. Zo zal Elsene verder sensibiliseren rond de Europese kwesties, voornamelijk via de Adviesraad voor Europese Zaken. Die werd een jaar geleden in het leven geroepen en telt 50 leden, en organiseert thematische avonden en werkgroepen rond het Europese project.

bron: Belga