Brexit – Ban Ki-moon hoopt dat Verenigd Koninkrijk en EU essentiële partners van VN blijven

Brexit - Ban Ki-moon hoopt dat Verenigd Koninkrijk en EU essentiële partners van VN blijven
Brexit - Ban Ki-moon hoopt dat Verenigd Koninkrijk en EU essentiële partners van VN blijven

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt dat zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie belangrijke partners blijven van de Verenigde Naties. Dat zei hij tijdens een interview met de Franse krant Le Journal du Dimanche. Ban verklaarde ook dat hij liever had gehad dat de Britten in de EU zouden blijven, maar dat men de keuze voor de Brexit moet respecteren. De secretaris-generaal hoopt dat men bij de uitvoering van het artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, dat het vertrek van een lidstaat uit de EU mogelijk maakt, “op een zo pragmatisch mogelijke manier zal worden onderhandeld”.
“Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn essentiële en machtige partners van de Verenigde Naties en er wacht ons veel werk”, zei hij ook. “De boodschap die ik overmaak aan iedereen is zeer duidelijk: als we samenwerken, zijn we sterker”.
“Het is belangrijk dat de (Britse) autoriteiten een echte wil tonen om de sociale ongelijkheden, die steeds acuter worden, te verminderen en de strijd aangaan met onrecht en straffeloosheid”, zegt Ban Ki-moon nog. “Het Verenigd Koninkrijk, een rijke en welvarende staat, is vandaag verdeeld. Het land moet zijn breuken genezen door meer samenhorigheid en een inclusieve dialoog.”
De VN-baas heeft het ook over de vluchtelingencrisis: “op de vooravond van de algemene vergadering van de Verenigde Naties, op 19 september, zal ik de wereldleiders uitnodigen voor een bijzonder top over de vluchtelingen en de asielcrisis. Het doel is om een al onze middelen in te zetten om dit fenomeen op internationaal niveau aan te pakken”.
“We hebben geleerd uit onze fouten in de jaren 1990, met de Balkanlanden en Rwanda, en we blijven helaas leren uit nieuwe fouten in verband met Syrië”, besluit Ban.

Bron: Belga