Rode Duivels toveren op de grasmat

Jelle

De Belgen hebben indruk gemaakt tegen Hongarije. Met 0-4 boeken ze de ruimste overwinning op het hele EK tot nu toe.

Groeien in het tornooi. Het lijkt een van de vele voetbalclichés waar journalisten zich veelvuldig van bedienen, maar de Duivels bewijzen dat het echt kan. Tegen Hongarije zagen we een dominant België dat de ene kans na de andere afdwong. Het moet van het bombardement op de Amerikaanse doelman Tim Howard tijdens het WK 2014 geleden zijn dat de Belgen nog zo sprankelend voetbal brachten. In de vijftien openingsminuten lanceerden de Duivels zowat elke minuut een gevaarlijke aanval. Het was uiteindelijk Toby Alderweireld die ons land in de tiende minuut op voorsprong kopte na een vrije trap van Kevin De Bruyne. De eerste helft leverde een karrenvracht aan doelkansen op, maar een gebrekkige afwerking en enkele ongelooflijke reflexen van de 40-jarige doelman Gabor Kiraly (foto midden) beperkten de schade voor de Oost-Europese brigade.

Geheim recept

Het geheime recept van de Belgen? De tegenstander onder druk zetten, zowel met als zonder bal. De Hongaarse verdedigers zagen in de verte nog maar een Belg aangelopen komen of ze gingen al spontaan in de fout. Ook na de rust verzuimden de Duivels echter om de klus af te maken, wat zelfs resulteerde in enkele heel gevaarlijke schoten op het doel van Thibaut Courtois. Halfweg de tweede helft konden de Hongaarse supporters dan toch hun vliegtuigtickets richting thuisland boeken. De net ingevallen Michy Batshuayi tikte van dichtbij de 0-2 binnen en nauwelijks een minuut later rolde kapitein Eden Hazard in zijn eentje de Hongaarse defensie op, waarna hij mooi in de rechterhoek knalde. Net als tegen Ierland bleek die eerste goal verlossing te bieden, want plots lukte alles. In de extra tijd mocht ook Carrasco nog een goal meepikken: 0-4.

Probleem

Tot nu toe hebben Hazard en zijn jongens een goede match steevast afgewisseld met een slechte match. Hopelijk wordt dat patroon doorbroken tegen Wales op 1 juli. Eén groot probleem heeft de bondscoach wel: Thomas Vermaelen pakte een gele kaart waardoor hij de volgende match mist. De verdediging die al stevig vertimmerd was, moet het zonder de herboren sterkhouder zien te rooien tegen goalgetter Gareth Bale.