‘Immoweb’ voor lerarenstage op komst

BRU - 20011022 - BRUSSELS, BELGIUM: A woman teaches inside a classroom, Monday 22 October 2001, despite the problems of the Flemish education sector since the beginning of the school year 2001-2002. BELGA PHOTO OLIVIER MATTHYS

Vanaf volgend jaar kunnen leraren in opleiding online op zoek gaan naar een stageplek. De Vlaamse overheid investeert namelijk 231.000 euro in een website vol stageplaatsen voor toekomstige leerkrachten. 

Jaarlijks studeren meer dan 8.500 leraren af aan de Vlaamse onderwijsinstellingen. Een belangrijk luik van de opleiding vormen de stages, maar elk academiejaar staan de studenten voor de uitdaging om een stageplek op een school te vinden. De opleidingen hebben immers elk hun eigen manier van werken ontwikkeld. Sommigen werken onderling samen en houden een stagedatabank bij, anderen laten studenten zelf een plek zoeken.

Proeven van de praktijk

Om dat probleem op te lossen trekt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) 231.000 euro uit voor de ontwikkeling en het beheer van één stagesysteem. “Stages vormen een belangrijk onderdeel van de lerarenopleiding”, vertelt Crevits in De Zondag. “Het is in de klas dat toekomstige leraren proeven van de praktijk en ervaring opdoen.”

Op het digitaal platform zullen studenten de beschikbare stageplekken kunnen doorzoeken. Omgekeerd kunnen de stagiairs ook laten weten dat ze beschikbaar zijn. Het systeem zal eveneens netoverstijgend werken en zal toegankelijk zijn voor alle scholen en lerarenopleidingen van de Vlaamse Gemeenschap. Zo kan er gericht worden gezocht en blijven geen plekken onbenut.

Het digitale platform moet klaar zijn voor gebruik op 1 september 2017. In eerste instantie zal de website zich focussen op het secundair onderwijs, maar op termijn kan het uitgebreid worden naar andere onderwijsniveaus.

Foto Belga / O. Matthys