Koppen rollen na Brexit

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie veroorzaakt grote schokgolven aan de overkant van het Kanaal. Het referendum heeft niet alleen het volk, maar ook de politiek sterk verdeeld. Nadat David Cameron zijn ontslag aankondigde, ligt bij de conservatieve regeringspartij de strijd voor het leiderschap open. Bij oppositiepartij Labour hebben acht topppers voorzitter Jeremy Corbyn de rug toegekeerd waardoor de partij dreigt ineen te storten.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Corbyn (foto) zelf besliste gisteren om Hilary Benn, één van de topfunctionarissen van zijn partij, de laan uit te sturen. Over het ontslag van Benn bestaan er verschillende versies. Uit eerste berichten bleek dat Corbyn hem aan de deur gezet zou hebben. Benn zou zijn gezag bij de partijtop aan kaak gesteld hebben. In een reactie aan de BBC verklaart Benn echter dat hij zelf de knoop heeft doorgehakt. «Ik heb twijfels over het leiderschap van Labour», klonk het. Volgens Benn is er binnen Labour te weinig vertrouwen dat Corbyn de partij naar een verkiezingsoverwinning zal loodsen. «Corbyn is niet de leider die we in deze woelige tijden nodig hebben», verklaart Benn.

Topje van de ijsberg

Al snel blijkt dat Benn geen ongelijk had. Na zijn ontslag kozen nog drie andere leden van het schaduwkabinet het hazenpad. Heidi Alexander nam als eerste ontslag als schaduwminister (bekritiseert vanuit oppositie het beleid van minister, red.) Volksgezondheid, daarna volgden Gloria de Piero, Lucy Powell, Kerry McCarthy en de Schot Ian Murray.Volgens de BBC heeft ook Seema Malhotra, schaduwminister voor Financiën, ontslag genomen, en volgens Sky News is ook schaduwminister voor Transport Lilian Greenwood opgestapt. Volgens de BBC zijn deze ontslagen slechts het topje van de ijsberg en verwacht wordt dat de helft van het 31 leden tellende schaduwkabinet zal opstappen. De ontslagen worden beschouwd als het begin van een coup tegen Corbyn.

Foto: AFP / N. Hallen