“Voldoende handtekeningen gevalideerd om referendum tegen Maduro te vragen”

Voldoende handtekeningen gevalideerd om referendum tegen Maduro te vragen
Voldoende handtekeningen gevalideerd om referendum tegen Maduro te vragen

De oppositie in Venezuela heeft voldoende handtekeningen laten valideren om te vragen om een referendum te vragen rond de afzetting van president Nicolas Maduro. Dat heeft oppositieleider Henrique Capriles vrijdag aangekondigd. De oppositie had eerder al laten weten dat 1,3 miljoen van de 1,8 miljoen handtekeningen werden goedgekeurd door de verkiezingsautoriteiten. Vrijdag was het de laatste dag dat mensen hun handtekening konden laten valideren met een vingerafdruk, aldus de Venezolaanse krant El Tiempo. Om een referendum te kunnen vragen, moesten 200.000 mensen hun handtekening valideren, en vrijdag trokken nog duizenden Venezolanen naar de verkiezingscentra om dat te doen.
In totaal werden 409.313 handtekeningen gevalideerd, meer dan het dubbele van het vereiste aantal handtekeningen, zegt oppositieleider Henrique Capriles. “Ondanks alle obstakels, alles wat is gebeurd, alle mensen die werden uitgesloten en alle zaken waarvan we werden uitgesloten, zijn we er toch in geslaagd om 409.313 handtekeningen van Venezolaanse patriotten te laten valideren”, aldus de belangrijkste tegenstander van Maduro.
De oppositie heeft zo de eerste van de drie stappen afgerond om een referendum te laten organiseren. “We gaan ons nu voorbereiden op de tweede stap”, aldus Capriles nog. Als volgende stap moet de oppositie 4 miljoen handtekeningen verzamelen.

Bron: Belga