"Schorsing dopinglab Rio zal controles niet beïnvloeden"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De schorsing van het dopinglaboratorium in Rio de Janeiro zal geen invloed hebben op het antidopingprogramma tijdens de Olympische Spelen. Dat stelt de medisch directeur van het Internationaal Olympisch Comité Richard Budgett. Het wereldantidopingagentschap WADA besliste vrijdag de accreditatie van het lab in Rio te schorsen omdat het "niet voldoet aan de internationale normen". Daardoor mag de instantie geen analyses meer uitvoeren van bloed- en urinestalen. Die moeten nu elders gebeuren, maar volgens Budgett komt het testprogramma dat is uitgetekend voor de Spelen niet in gevaar.

"De schorsing zal geen invloed hebben op de integriteit en het volume van ons testprogramma", verklaarde Budgett zaterdag aan persagentschap dpa. Het is de bedoeling tijdens de Spelen van Rio (5-21 augustus) circa 5.000 dopingcontroles uit te voeren. Tijdens de Paralympics (7-18 september) gaat het om ongeveer 1.200 testen.

Het labo in Rio werd overigens al eens geschorst en alle stalen van het WK 2014 in Brazilië werden toen geanalyseerd in Lausanne.

bron: Belga