Ringlandfestival in Antwerpen lokt 12.000 bezoekers

Ondanks een paar fikse regenbuien zijn zaterdag toch zo’n 12.000 mensen naar het dak van de Craeybeckxtunnel in Antwerpen afgezakt voor de derde editie van het Ringlandfestival. De festivalgangers kwamen voor de sterke line-up, maar vooral ook om een signaal te geven aan de bestuurlijke overheden dat ze een overkapping van de Antwerpse ring en de uitwerking van een noordelijk tracé enorm belangrijk vinden. Het Ringlandfestival ging al voor de derde keer door op het dak van de Craeybeckxtunnel. Onder meer Pieter Embrechts, Arbeid Adelt!, Vive La Fête, Soul Shakers met Zwartwerk, Discobaar A Moeder en de Ringland Band o.l.v. Bert Embrechts met tal van Vlaamse artiesten stonden op het podium. Reginald en de Bosbeesten zorgden met de hulp van Dimitri Leue voor een nieuwe Ringland-rap, zanger Daan was mystery guest. Het publiek reageerde enthousiast, wat bewijst dat er een groot draagvlak is voor het Ringland-project.
De organisatie startte met een handtekeningenactie waarbij een volksraadpleging over het BAM-tracé wordt gevraagd. Tegen oktober hoopt men 75.000 handtekeningen te hebben verzameld. Zaterdagavond rond 21 uur waren al zo’n 6.000 handtekeningen geteld, maar de telling is nog volop aan de gang.
Ook werden tijdens het Ringlandfestival de resultaten van een grootschalig onderzoek van CurieuzeNeuzen over de luchtkwaliteit in de stad Antwerpen getoond. Bezoekers konden ontdekken hoe de luchtkwaliteit per straat was, een plek op het festivalterrein die veel interesse opwekte bij de festivalgangers. “Dit onderzoek is het grootste van die aard in Europa, waar burgers en wetenschappers aan samenwerken”, aldus Peter Vermeulen van Ringland. “Laat die samenwerking symbool staan voor een ambitieuze samenwerking, ook voor de realisatie van Ringland de komende tien jaar.”

bron: Belga