Oostendse vluchtelingenorganisaties winnen prijs “Armoede Uitsluiten”

De Oostendse vzw’s Samen DiVers en Jakoeboe hebben zaterdagmiddag de 17e Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg gekregen. Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) overhandigde in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel elke winnaar een cheque van 8.000 euro en de bronzen sculptuur “Uit armoede opstaan” van Agnes Pas. “Beide organisaties kaarten ‘gekleurde armoede’ aan”, zo verantwoordt Welzijnszorg zijn keuze voor de laureaten. “Beide organisaties werken niet ‘voor’ maar ‘met’ mensen op de vlucht: als vrijwilliger, als partner en als actor.” De invalshoek voor deze editie van de Prijs Armoede Uitsluiten was “Een toekomst voor mensen op de vlucht”. Welzijnszorg is als grootste armoedebestrijdingsorganisatie in Vlaanderen en Brussel zeer bezorgd over het lot van deze nieuwkomers in onze samenleving. Al in het najaar van 2015 lanceerde Welzijnszorg een projectoproep waarbij meer dan 70 lokale initiatieven financiële steun ontvingen om te werken aan een toekomst voor mensen op de vlucht.
Met deze Prijs Armoede Uitsluiten kaart Welzijnszorg aan dat de problemen niet opgelost zijn na de eerste opvang. Het leven van de mensen die intussen enkele maanden, een jaar of langer hier zijn, staat zeker nog niet op de rails. De Prijs vestigt dan ook de aandacht op de inspanningen die tientallen organisaties, met honderden vrijwilligers, leveren.
Uit alle genomineerden koos de jury van de Prijs Armoede Uitsluiten voor het eerst voor twéé winnaars, weliswaar beide in dezelfde stad actief. De jury prijst Jakoeboe en Samen DiVers voor hun uitgebreide en mensgerichte werking waarmee ze, ondanks zeer beperkte financiële middelen, reeds jaren nieuwkomers in Oostende een gevoel van thuis geven. Beide organisaties zetten zo tientallen gezinnen op weg naar een mooie toekomst in ons land, maar hebben evenzeer aandacht wanneer het wat moeilijker gaat.
“Een uitgebreid netwerk in Oostende, de inzet van vele vrijwilligers en het doorstromen van mensen op de vlucht, die enkele maanden later zelf als vrijwilliger nieuwkomers de steun geven die ze nodig hebben, overtuigden de jury”, aldus Welzijnszorg in zijn persbericht.

bron: Belga