EK 2016 - Polen is na strafschoppen tegen Zwitserland eerste kwartfinalist

Polen heeft zich zaterdagnamiddag in Saint-Etienne als eerste voor de kwartfinales geplaatst. Het versloeg Zwitserland in een strafschoppenreeks met 4/5. Na verlengingen was het 1-1 gelijk. Polen was baas in de eerste helft. Jakub Blaszczykowski (39e) zette de 0-1 ruststand op het bord. Na de rust nam Zwitserland over, met een doelpunt van Xherdan Shaqiri in de 82e als beloning. Grzegorz Krychowiak trapte de beslissende strafschop binnen. Voor Zwitserland miste Granit Xhaka de tweede strafschop. Polen, derde op de WK's van 1974 en 1982, staat voor het eerst in de kwartfinales van een EK. Daarin ontmoet het donderdag 30 juni in Marseille Kroatië of Portugal, die zaterdagavond de degens kruisen in de achtste finales.

Polen liet al na amper 22 seconden een reuzenkans op de 0-1 liggen. Na geklungel in de Zwitserse verdediging trapte Arkadiusz Milik onbesuisd over. Polen domineerde de openingsfase, maar na tien minuten kwamen ook de Zwitsers beter in de wedstrijd. Beide teams speelden met offensieve intenties, maar op een eerste goede kans was het voor de Zwitsers wachten tot de 38e minuut. Doelman Lukasz Fabianski tipte de poging van Admir Dzemalli over de lat in hoekschop. Het openingsdoelpunt viel meteen daarna. Fabianski lanceerde de tegenaanval. Kamil Grosicku bediende Jajub Blaszczykowski en die trapte door de benen van doelman Yann Sommer in doel.

Meteen na de pauze gingen de Zwitsers verwoed naar de gelijkmaker op zoek. Pogingen van Fabian Schär en Xherdan Shaqiri leverden echter niets op. Polen bleef via Robert Lewandowski en Blaszczykowski gevaarlijk op de counter. De wedstrijd werd bitsiger na een aanslag van Schär op Lewandowski. Met geel kwam de Zwitser goed weg. De Zwitsers bleven komen. Fabianski moest zijn kunnen tonen op een vrije trap van Ricardo Rodriguez. Haris Seferovic trof de deklat. Acht minuten later was het wel raak. Met een prachtige omhaal maakte "Man van de Match" Shaqiri er 1-1 van. De winger van Stoke City scoorde het 650e doelpunt in de EK-geschiedenis. Het was zijn 18e goal voor Zwitserland, de eerste in elf interlands tijd.

In de verlengingen schuwden beide teams aanvankelijk de risico's. Zwitserland toonde zich toch het gretigst. In de 113e minuut moest Fabianski een schitterende redding uit de mouwen schudden op een kopbal van Eren Derdiyok en even later miste de ingevallen spits van Kasimpasa opnieuw de winning goal. Aan de overzijde kwam Lukas Piszcek daar in de slotseconden nog dichtbij.

In de strafschoppenreeks maakte Polen geen fout: Lewandowski, Milik, Glik, Blaszczykowski en Krychowiak lieten Somer met staalharde trappen kansloos. Lichtsteiner, Shaqiri, Schär en Rodriguez Bleven koelbloedig voor Zwitserland, maar Xhaka trapte links naast.