Eens donker, blijft weinig over van rookverbod op café

Eens donker

Vijf jaar na de invoering van het rookverbod op café trekken veel uitbaters en klanten zich niets aan van de wet. Als het don­ker wordt, komen de asbakken op tafel. En wie betrapt wordt, gooit de boete vaak onbetaald in de vuilnisbak, zo blijkt uit cijfers die De Standaard opvroeg bij de FOD Volksgezondheid en het openbaar ministerie. In vijf jaar tijd heeft Volksgezondheid bijna 29.500 keer een café gecon­troleerd. In de eerste helft van dit jaar werden in 27 procent van de be­zochte cafés ’s avonds en ’s nachts inbreuken op het rookverbod vastgesteld, zelfs iets vaker dan in 2011 en 2012.
“Overdag wordt er alleen nog gerookt in hard­leerse cafés en in shishabars”, zegt Paul Van den Meers­sche, hoofd van de controle­dienst bij Volksge­zondheid. “Maar als het donker is, zie je rokers in al­le soorten cafés.”
Bovendien negeert in Vlaanderen meer dan een derde van de overtreders de boetes die ze krijgen. Na drie maanden maakt de FOD dergelijke dossiers over aan het parket, wat almaar vaker gebeurt. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden het vaakst rokers betrapt, en verdwijnt meer dan de helft van de boetes onbetaald in de vuilnisbak.

bron: Belga