Drieëndertig doden bij gevechten in Jemen

Bij gevechten in verschillende regio’s in Jemen zijn vrijdag 22 sjiitische rebellen en 11 leden van het regeringsleger om het leven gekomen. Dat melden verantwoordelijken van het leger, terwijl de vredesgesprekken in het land moeilijk van de grond komen. In de zuidelijke provincie Jawf kwamen dertien rebellen en acht regeringssoldaten om het leven. De rebellen hadden de soldaten aangevallen, die een tegenaanval uitvoerden. De rebellen kwamen om bij de gevechten, terwijl de soldaten omkwamen toen de tegenaanval zijn doel miste, aldus een verantwoordelijke van het leger. In de provincie Shabwa, eveneens in het zuiden, werden drie rebellen gedood bij gevechten, en in Taez, in het zuidwesten van het land, kwamen zes rebellen en drie soldaten om het leven toen de rebellen de regeringssoldaten aanvielen.
In Jemen zijn vredesgesprekken aan de gang, maar die verlopen zeer moeizaam. In de burgeroorlog nemen de regeringstroepen, die worden gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, het op tegen de Houthi-rebellen, die ervan worden beschuldigd banden te hebben met Iran en bondgenoten te zijn van de troepen die trouw zijn gebleven aan ex-president Ali Abdallah Saleh.
Door het conflict kwamen sinds het begin van de interventie van de coalitie in maart 2015 al meer dan 6.400 mensen om en raakten 30.000 mensen gewond.

Bron: Belga