Brexit – Brits parlementslid roept op om Brexit te blokkeren

Brexit - Brits parlementslid roept op om Brexit te blokkeren

David Lammy, een Brits parlementslid voor Labour, heeft zaterdag het parlement opgeroepen om tegen de Brexit te stemmen. Het referendum, waarbij de Britten hebben gestemd om de Europese Unie te verlaten, was adviserend en niet bindend, schrijft hij in een mededeling die hij op Twitter deelde. “We kunnen deze waanzin stoppen en deze nachtmerrie beëindigen door een stemming in parlement”, klinkt het. “Ons soeverein parlement moet nu stemmen of we de EU moeten verlaten”, aldus het parlementslid uit Tottenham. “Het referendum was een adviserend, niet een bindend referendum. Het platform van de ‘Leave’-campagne is al ondergraven en sommige mensen hebben er al spijt van dat ze ‘Leave’ hebben gestemd. Het parlement moet nu beslissen of we doorgaan met de Brexit, en er zou volgende week een stemming moeten komen. We mogen onze economie niet vernietigen op basis van de leugens en hoogmoed van Boris Johnson.”
Lammy zette op Twitter ook een quote van Ukip-leider Niger Farage, die vorige maand gezegd zou hebben dat een referendum met een 52-48-resultaat voor het “Remain”-kamp “unfinished business” zou zijn.
Ondertussen hebben aanhangers van een “Bremain” al meer dan 2,4 miljoen handtekeningen verzameld om een nieuw referendum organiseren, al is het niet zeker dat de handtekeningen enkel van Britten komen, en volgens berichten op Twitter zouden mensen ook meerdere handtekeningen hebben ingediend. Voor een ander referendum, over het uitroepen van Londense onafhankelijkheid, zijn al 100.000 handtekeningen verzameld.
Hoewel het wettelijk gezien mogelijk is voor het parlement om de Brexit niet te laten doorgaan, zou dat voor ophef zorgen bij die mensen die voor een vertrek uit de EU hebben gestemd, aldus de Britse krant Independent. Het resultaat van de stemming was nipt, maar het “Leave”-kamp kreeg uiteindelijk wel ruim een miljoen stemmen meer dan het “Remain”-kamp.

bron: Belga