Brexit – Aanhangers Bremain hebben al 2 miljoen handtekeningen voor Brentry-referendum, maar …

Amper hebben de Britten beslist om de Europese Unie te verlaten of tegenstanders van die brexit zijn handtekeningen beginnen verzamelen om een tweede referendum over Groot-Brittannië en de EU mogelijk te maken. Zaterdagavond wisten de Bremainders al ruim twee miljoen op te halen om het parlement met aandrang te vragen een nieuwe volksraadpleging te houden. Er is echter een serieuze “maar”. Hoewel in principe enkel Britten de petitie mogen tekenen en elke Brit dat slechts éénmaal mag doen, wordt daar volgens berichten op twitter zwaar tegen gezondigd. Een sceptisch onderzoeker slaagde er in, op enkele minuten tijd, twee keer de petitie te ondertekenen van op dezelfde computer en door valse namen op te geven. Om de petitie te tekenen, volstaat het om over toegang tot het internet te beschikken. En op het vasteland lopen ook veel mensen rond met de gedachte van “don’t leave us this way”.
De termen brexit en bremain zullen sowieso vervangen moeten worden bij deel twee van het referendum. Bremainout en Brentry zijn mogelijkheden. De organisatoren van de handtekeningenjacht vinden dat de opkomst donderdag “niet representatief” was. Nochtans was 72 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen. Dat had minstens 75 procent moeten zijn, argumenteren de Britse EU-liefhebbers.
Voor een ander referendum, over het uitroepen van Londense onafhankelijkheid, zijn al 100.000 handtekeningen verzameld. Bedoeling is dat de Britse hoofdstad met zijn financieel hart, de City, zich losrukt van Albion en bij de EU blijft.

bron: Belga