Smartphone in het donker gebruiken kan tijdelijke blindheid veroorzaken

’s Morgens met de slaap in je ogen je meldingen nakijken of net voor het slapengaan een berichtje sturen, het lijken doodnormale, ongevaarlijke dingen om te doen. Toch vonden artsen dat het schadelijk voor je ogen kan zijn als je het in het donker doet.

Een onderzoek dat in The New England Journal verscheen neemt twee Britse vrouwen van 22 en 40 jaar onder de loep. Beide hadden een gelijkaardige klacht: ze verloren tijdelijk het zicht in een van hun ogen. Nochtans had geen van beide vrouwen een vitaminetekort en werden er geen problemen met de aders in de ogen vastgesteld. Wat ze wel gemeenschappelijk hadden, was dat de symptomen verschenen nadat ze hun smartphone gebruikten in bed, terwijl het donker was in de kamer en ze op hun zij lagen. Het oog dat last ondervond, stemde bovendien overeen met de zijde van hun lichaam waarop ze lagen.

De onderzoekers van de Londense City University  en King’s College veronderstelden dat dat te maken had met het fotopigment in het netvlies. Het oog waarmee de vrouwen naar de smartphone kijken, zou zich aanpassen aan het licht, terwijl het andere oog zich aanpast aan het duister. Wanneer beide ogen naar het donker kijken, valt het zicht in het oog dat aangepast is aan het licht enkele minuten weg, totdat het pigment zich had aangepast. Best even de lichten aansteken als je je smartphone wilt gebruiken.

Foto Wikimedia Commons / Japanexperterna