Schotland en Noord-Ierland stemmen tégen Brexit

Schotland en Noord-Ierland stemmen tégen Brexit

De overwinning van het Leave-kamp in het Britse EU-referendum is te danken aan de kiezers in Engeland en Wales. Zij stemden tegen het lidmaatschap van de Europese Unie en zetten nu de deur naar de Brexit wagenwijd open. In Schotland en Noord-Ierland daarentegen werd tégen de Brexit gestemd. De gevolgen kunnen groot zijn. In Schotland werd in elke kiesomschrijving voor EU-lidmaatschap gekozen. Eerste minister Nicola Sturgeon van de Scottish National Party (SNP) is tevreden met die “clean sweep”. “Goed gedaan iedereen”, schrijft ze op Twitter. In Noord-Ierland is de uitslag minder eenduidig, maar haalden de EU-voorstanders toch een duidelijke meerderheid.

De eindoverwinning voor ‘Leave’ zal Londen onvermijdelijk op een ramkoers met de rest van de Europese Unie zetten. Ook over het lot van premier David Cameron heerst nu onduidelijkheid, zelfs al spraken 84 van zijn eurosceptische parlementsleden gisterenavond nog hun steun voor hem uit. Cameron voerde de voorbije maanden campagne om in de EU te blijven.

Ook de keuze van de Schotten en de Noord-Ieren voor Europa kan grote gevolgen hebben voor de Britse politiek. De partij van Sturgeon wil dolgraag bij de EU blijven en ook het Noord-Ierse Sinn Féin is pro-Europa. De partij zit in Belfast in de regering en liet vrijdagochtend al weten dat de regering in Londen “geen mandaat meer heeft om de economische en politieke belangen van Noord-Ierland te verdedigen”.

bron: Belga