Provinciaal rampenplan in Waals-Brabant opgeheven

Provinciaal rampenplan in Waals-Brabant opgeheven

Het provinciaal rampenplan in Waals-Brabant is afgelopen namiddag opgeheven na de hevige onweders en windvlagen van gisterenavond. Dat meldt de website van het provinciaal crisiscentrum. Vrijwel het ganse grondgebied werd gisterenavond getroffen door zware regens en felle windstoten. In Nijvel werd een onthaalcentrum geopend voor de 60 passagiers van een door overstromingen gestrande trein.

De schade is aanzienlijk. In Geldenaken stortte de sporthal in. De brandweer is er nog bezig met het afdekken van beschadigde daken. In Chastre liepen huizen en kelders onder water. Meerdere wegen moesten afgesloten worden door gevelde bomen. Ook in Court-Saint-Etienne en de dorpen Nethen en Doiceau was er grote wateroverlast.

Afgelopen namiddag hebben de waterstanden in het Dijlebekken hun piek bereikt en zijn ze stilaan aan het dalen. De brandweer, soms bijgestaan door de civiele bescherming, blijft nog in de weer in Bevekom, Chastre, Chaumont-Gistoux, Court-Saint-Etienne, Genappe, Grez-Doiceau, Hélécine, Geldenaken, Ottignies en Waver. De pomp- en opkuiswerken zullen nog enkele dagen kunnen vergen.

bron: Belga