Brits EU-referendum – Brexit-kamp aan de leiding

Brits EU-referendum - Brexit-kamp aan de leiding

De Britten beleven een spannende nacht. Met iets meer dan 800.000 stemmen in het EU-referendum geteld, ligt het Brexit-kamp aan de leiding. Om 2.30 uur, bijna twee uur nadat de eerste resultaten bekend geraakten en met dertien bureaus geteld, sleepten de Brexiteers al 422.805 stemmen in de wacht. Het ‘Remain’-kamp kon voorlopig 406.933 kiezers overtuigen. Na het sluiten van de stembussen om 23 uur Belgische tijd leek ‘Remain’ de wind in de zeilen te hebben. Het als zeer betrouwbaar beschouwde onderzoeksinstituut YouGov voorspelde op basis van een peiling dat 52 procent van de Britten voor het EU-lidmaatschap heeft gekozen. Bovendien zei UKIP-leider Nigel Farage vrij verrassend dat hij denkt aan het kortste eind te zullen trekken. “Het ziet ernaar uit dat ‘Remain’ het nipt zal halen”, zei hij.
Maar nadat ‘Leave’ het in de steden Newcastle en Sunderland beter bleek te hebben gedaan dan verwacht, sloeg de stemming om. De resultaten beïnvloedden ook de koers van het pond. Donderdagavond laat was die voor het eerst sinds december 2015 meer dan 1,50 dollar waard, maar hij zakte later weg tot minder dan 1,45 dollar.
Het is sowieso nog veel te vroeg om voorspellingen over de definitieve uitslag te doen. Volgens de BBC moet het winnende kamp door minstens 16,4 miljoen kiezers gesteund worden.

bron: Belga