Bourgeois laat ook recente regenval onderzoeken op mogelijke erkenning als ramp

Bourgeois laat ook recente regenval onderzoeken op mogelijke erkenning als ramp

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil ook de overvloedige regenval van de voorbije dagen laten onderzoeken op een mogelijke erkenning als ramp. Om de eerdere dossiers geen vertraging te laten oplopen, wordt een nieuw onderzoek gestart. Dat heeft Bourgeois vanmiddag gezegd na afloop van de ministerraad van de Vlaamse regering. Eerder was Bourgeois al een onderzoek gestart naar de erkenning van de overvloedige regenval van eind mei (27-30 mei) als ramp. Omdat er ook in de weken nadien nog regelmatig wateroverlast was, is die periode nadien tot twee keer toe verlengd, eerst tot 7 juni en nadien tot 19 juni. Bedoeling blijft om die dossiers samen te behandelen.

Gemeenten kunnen schadegevallen tot 30 juni melden aan het Vlaams Rampenfonds. Daarbij wordt advies ingewonnen bij het KMI. Die moet vaststellen of de regenval uitzonderlijk is. Daarbij worden twee criteria gebruikt: ofwel 30 liter per vierkante meter op een uur tijd of 60 liter per vierkante meter op 24 uur tijd.

Maar om die eerdere dossiers geen vertraging te laten oplopen, is beslist om voor de recente wateroverlast van de voorbije dagen een nieuw onderzoek te starten. Alle schade tussen 20 en 26 juni zal onder dat tweede onderzoek vallen. De periode voor het indienen van dossiers loopt daarbij tot 15 augustus. De burgemeesters van alle Vlaamse steden en gemeenten ontvingen al instructies in verband met de melding van eventuele schade.

bron: Belga