Bikinimodel duikt zonder duikuitrusting in Noordpoolzee

De Hawaiiaanse freediver en speervisser Kimi Werner verkent voor een nieuw videoproject de mogelijkheden van 'ijsduiken'. De avonturen van de heldin van de diepzee en haar crew zijn te volgen via Instagram.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Kimi Werner is een freediver. Bij die sport draait het erom zo diep of lang mogelijk te duiken met ingehouden adem en zonder zuurstofflessen. Het bikinimodel gaat onder water met speer en mes op jacht. Ze doodt vissen tot wel 75 kilogram, maar duurzaamheid gaat boven alles. Ze doodt enkel wat ze nodig heeft om te eten en ijvert voor milieubescherming.

Voor een nieuw project zijn Kimi en de filmmakers van Last Breath Film helemaal naar de Noordelijke IJszee getrokken, meer bepaald naar Nunavut, het noordelijkste territorium van Canada. Zij zijn naar eigen zeggen de eerste ooit die met wetsuits in zo'n ijskoud water duiken. Daarvoor lieten ze speciale pakken met een dikte van bijna een centimeter maken. Ze moesten vooral rekening houden met de stroming. Het is immers levensgevaarlijk meegevoerd te worden door de stroming wanneer je onder een dikke ijsmassa zonder opening zit.

"In het verleden hebben wetenschappers zich wel al eens met duikuitrusting in dit water gewaagd", aldus Werner. "Maar nog nooit heeft iemand op een plek als deze geprobeerd te freediven met wetsuits. We wisten dan ook niet wat te verwachten. Ons kamp ligt op meer dan een uur van de zee per sneeuwscooter. Ik was dan ook vooral bezorgd hoe het na het duiken zou gaan. Hoe krijg ik het snel terug warm? Zou mijn haar bevriezen? Zouden onze spieren verkrampen? Hoe zit dat met roofdieren en stroming? Heeft iemand hartproblemen? We zijn ver verwijderd van de meest nabije hulpdiensten, dus alles moest grondig overdacht worden", legt ze uit.