Turkse man die Erdogan vergeleek met Gollum krijgt één jaar voorwaardelijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Turkse man die een vergelijking tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en het personage Gollum uit de 'Lord of the Rings'-trilogie op Facebook plaatste, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar en vijftien dagen. Dat meldt een Turkse krant vandaag. De bewuste post, waarin afbeeldingen van de president en van het personage naast elkaar werden geplaatst, dateert uit 2014. De verantwoordelijke, Rifat Cetin, werd beschuldigd van het beledigen van de president, zo meldt de linkse krant BirGün Daily.

Cetin zelf verdedigt de vergelijking en zegt dat de afbeeldingen niet Gollum maar Sméagol tonen, zijn goedhartige tegenhanger, en dat er dus geen sprake is van een belediging. Bij een gelijkaardige zaak tegen een Turkse arts sloot Peter Jackson, de regisseur van "Lord of the Rings" zich aan bij deze versie.

Het aantal rechtszaken tegen mensen die president Erdogan beledigd zouden hebben, is sterk gestegen in Turkije. Eerder dit jaar bevestigde de Turkse regering dat er al meer dan 1.845 zaken geopend waren.

Cetin heeft al aangegeven in beroep te gaan tegen de beslissing. "Ik word schuldig geacht aan het beledigen van de president, maar toen ik de bewuste foto's online plaatste, was Erdogan nog premier", verklaarde hij aan BirGün.

Bron: Belga