Staking van ABVV vooral voelbaar in openbare sector

Staking van ABVV vooral voelbaar in openbare sector

De socialistische vakbond organiseert morgen een nationale staking. De hinder zal, zoals bij andere nationale stakingen, vooral voel- en zichtbaar zijn in de openbare sector. ABVV organiseert de nationale staking alleen, zonder het ACV. Niet iedereen bij de socialistische vakbond is daar even blij mee. De christelijke vakbond doet niet mee aan de nationale staking. Alhoewel: de Franstalige christelijke bediendebond CNE doet wel mee. De CNE is binnen het ACV traditioneel één van de meest militante centrales. Maar ook in Limburg zouden ACV-afgevaardigden deelnemen aan de ABVV-actie.

Hinder is te verwachten in het openbaar vervoer (NMBS, De Lijn …) en de rest van de openbare sector. “De werking zal overal wel wat verstoord zijn. Soms ernstig, soms minder ernstig”, aldus Chris Reniers, topvrouw van de ACOD, de overheidscentrale van de socialistische vakbond. Bij het onderwijs bijvoorbeeld is weinig hinder te verwachten, om de examens van de leerlingen niet in de war te sturen. Maar ook bijvoorbeeld bij bpost wordt weinig operationele hinder verwacht. Zo zijn geen stakingsposten voorzien bij de sorteer- en distributiecentra. Als er al hinder is bij bpost, zal dat komen door blokkeringen van sites door andere dan de postvakbonden.

In de privésector is de visibiliteit nog kleiner. De socialistische bediendebond verwacht vooral hinder in de handel. De verwachting is dat sommige winkels de deuren zullen moeten sluiten, wegens gebrek aan werkwilligen. De Algemene Centrale, de grootste arbeiderscentrale binnen het ABVV, verwacht vooral hinder in de chemiesector in Limburg en Antwerpen. Zo zal in Antwerpen de Scheldelaan worden geblokkeerd, waar alle grote chemische bedrijven gevestigd zijn. In Oost-Vlaanderen is hinder te verwachten in het Gentse havengebied. In Wallonië is de verwachting dat er een algemene mobilisatie zal zijn, vooral in Luik en Henegouwen.

Niet iedereen binnen het ABVV is even blij dat er wordt gestaakt zonder de steun van het ACV. Ook over de timing is niet iedereen tevreden. “Een nieuwe opbouw in september was beter geweest”, aldus een hoge vakbondsbron. “Het is de kunst om op het juiste moment naar actie te gaan.”

bron: Belga