Salah Abdeslam werd na aanslagen half uur verhoord door politie

Salah Abdeslam werd na aanslagen half uur verhoord door politie

Salah Abdeslam, de enige nog levende verdachte van de terreuraanslagen van 13 november in Parijs, werd op zijn terugweg naar België na de aanslagen een half uur gecontroleerd door de Franse politie, zo schrijft Le Soir vanmorgen op basis van informatie van een Belgisch en een Frans parlementslid, die beiden lid zijn van onderzoekscommissies naar de aanslagen in Brussel en Parijs. Salah Abdeslam en zijn Molenbeekse handlangers Mohammed Amri en Hamza Attou werden dertig minuten tegengehouden door de politie in Cambrai. De vertwijfelde agenten gebruikten volgens het rapport over het tijdsverloop na de gebeurtenissen alle mogelijke procedures, aangezien een identiteitscontrole 5 tot 10 minuten duurt.

De Franse politie wist niet of Abdeslam in België bekend stond als radicaal. De Franse onderzoekscommissie zal in haar eindverslag van 5 juli de agenten dan ook geen fouten verwijten.

De krant La Dernière Heure schrijft dat de derde verdachte die in Brussel werd gearresteerd na de aanslagen van Parijs (na Mohammed Amri en Hamza Attou), onder voorwaarden werd vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Lazez Abraimi werd ervan verdacht Salah Abdeslam geholpen te helpen, wat hij zelf ontkende. Hij wordt nog steeds beschuldigd van terroristische bendevorming en 132 terroristische moorden.

De informatie over zijn vrijlating werd bevestigd door zijn advocaat Sven Mary.

bron: Belga