Macedonische oppositie boycot het parlement

Macedonische oppositie boycot het parlement
Macedonische oppositie boycot het parlement

De inspanningen van de EU en de VS om de zware politieke crisis in Macedonië te beteugelen, zijn opnieuw de kop ingedrukt. De sociaaldemocratische oppositie heeft vandaag in Skopje gezegd het parlement te boycotten. Die actie wordt pas beëindigd als het grondwettelijk hof eindelijk de rechtmatigheid van een speciale magistrate erkent. Dat verklaarde partijleider Zoran Zaev. De magistrate wil al maanden duidelijkheid verschaffen over mogelijke criminele daden van de al jaren zetelende regeringsleider Nikola Gruevski en zijn nauwe medewerkers.

Gruevski wordt er door de oppositie van beschuldigd meer dan 20.000 burgers illegaal te hebben afgeluisterd. Daarnaast zou hij politieke tegenstanders wederrechtelijk geruïneerd hebben en justitie en media hebben gebruikt voor zijn belangen.

Washington en Brussel trachten al maanden tevergeefs de diep verdeelde politieke partijen in Macedonië terug aan een tafel te brengen. Het door Gruevski gecontroleerde justitieapparaat heeft er tot nog toe alles aan gedaan om het werk van de speciale magistrate te torpederen.

Bron: Belga